
Każdego dnia podejmujemy decyzję, co i gdzie zjeść. W pośpiechu często zapominamy o podstawowych zasadach, jakimi powinniśmy się kierować podczas wyborów żywieniowych.
Dzień zaczynajmy zawsze pożywnym śniadaniem – ono daje nam energię na start. Dobrze, gdy możemy je zjeść w miłej atmosferze z najbliższymi.
Śniadanie powinno dostarczać przede wszystkim składników odżywczych, które zapewnią wzrost aktywności oraz dobre samopoczucie.
Dzieci w pierwszych klasach szkoły podstawowej rozwijają się bardzo szybko i potrzebują dużej ilości energii i białka. Badania potwierdziły, że uczniowie, którzy idą do szkoły z tzw. „pustym brzuszkiem”, mają kłopoty z koncentracją i gorzej radzą sobie z nauką.
Mamy tyle opcji śniadaniowych, że praktycznie codziennie możemy jeść coś innego. Wartościowe śniadanie może być na zimno, np. kanapki z razowego pieczywa z twarożkiem i warzywami, lub na ciepło, np. jajecznica z warzywami i pieczywo. Szczególnie polecane są mleczne śniadania, gdyż mleko, sery i jogurty dostarczają dzieciom wapnia i witamin z grupy B oraz są podstawą mocnych kości.
Śniadanie jest tak ważnym posiłkiem, że doczekało się nawet swojego święta!
Dzień Zdrowego Śniadania obchodzimy 8 listopada!
A oto propozycje mlecznych śniadań przesłane przez dzieci z klas 1-3 naszej szkoły. Pyszności!!!