Szkoła Podstawowa nr 3

Szkoła Podstawowa nr 3

21-500, Biała Podlaska

ul. Sportowa 7

tel. 833416795

E-mail: sekretariat@sp3-bialapodlaska.pl

Dobre i złe E

Czym jest E?

- to dodatki do żywności, powszechnie stosowanych w przemyśle spożywczym,

- są wśród nich substancje pochodzenia naturalnego, czyli występujące w przyrodzie i syntetyczne - powstające w laboratorium,

- obecnie funkcjonuje ponad 1500 dodatków do żywności,

- każde E dodane do produktu spożywczego opisane jest na jego etykiecie jako skrót E z numerem, np. E 621 to glutaminian sodu,

- wyróżnia się 5 podstawowych grup E: barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, emulgatory i pozostałe.

Podział E-składników według funkcji przy produkcji żywności 

E100-E199 – barwniki
E200-E299 – konserwanty
E300-E399 – przeciwutleniacze
E400-E499 – emulgatory, stabilizatory, środki zagęszczające
E500-E599 – dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu
E600-E699 – wzmacniacze smaku
E700-E799 – antybiotyki
E900-E1299 – dodatki do żywności o różnym zastosowaniu
E1300-E1400 – modyfikowane skrobie

Tabela 1

Kilka prostych zasad, jak czytać etykietę:

Zawsze patrzymy na tył opakowania i sprawdzamy:

1. Datę ważności, funkcjonuje jako:

Termin przydatności do spożycia (na produkcie znajdziemy napis "Należy spożyć do ...", określa dzień, miesiąc i rok) - dotyczy to żywności nietrwałej i łatwo psującej się, np. mięso, nabiał.                               

Data minimalnej trwałości ("Najlepiej spożyć przed...", określa miesiąc i rok) - na produktach długoterminowych, suszonych, mrożonych.

2. Warunki przechowania, np. w suchym i chłodnym miejscu.

3. Wartości odżywcze, kalorie, GDA z ang. Guideline Daily Amounts, czyli wskazane dzienne spożycie.

4. Skład produktu - podawany w sposób malejący, czyli od składnika, którego jest najwięcej, do takiego którego jest najmniej (patrz np. kakao „dla dzieci” – kakao czy cukier?).

5. Właściwą nazwę produktu: śmietankowe czy „prosto z natury” nie musi oznaczać masła.

Pamiętaj! Im krótsza lista składu produktu spożywczego, tym zdrowiej.

etykieta 

Zespół do spraw Promocji Zdrowia i Samorząd Uczniowski życzy przyjemnych oraz przede wszystkim zdrowych zakupów 

etykieta