Dobre i złe E
Czym jest E?
- to dodatki do żywności, powszechnie stosowanych w przemyśle spożywczym,
- są wśród nich substancje pochodzenia naturalnego, czyli występujące w przyrodzie i syntetyczne - powstające w laboratorium,
- obecnie funkcjonuje ponad 1500 dodatków do żywności,
- każde E dodane do produktu spożywczego opisane jest na jego etykiecie jako skrót E z numerem, np. E 621 to glutaminian sodu,
- wyróżnia się 5 podstawowych grup E: barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, emulgatory i pozostałe.
Podział E-składników według funkcji przy produkcji żywności
E100-E199 – barwniki
E200-E299 – konserwanty
E300-E399 – przeciwutleniacze
E400-E499 – emulgatory, stabilizatory, środki zagęszczające
E500-E599 – dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu
E600-E699 – wzmacniacze smaku
E700-E799 – antybiotyki
E900-E1299 – dodatki do żywności o różnym zastosowaniu
E1300-E1400 – modyfikowane skrobie
Kilka prostych zasad, jak czytać etykietę:
Zawsze patrzymy na tył opakowania i sprawdzamy:
1. Datę ważności, funkcjonuje jako:
Termin przydatności do spożycia (na produkcie znajdziemy napis "Należy spożyć do ...", określa dzień, miesiąc i rok) - dotyczy to żywności nietrwałej i łatwo psującej się, np. mięso, nabiał.
Data minimalnej trwałości ("Najlepiej spożyć przed...", określa miesiąc i rok) - na produktach długoterminowych, suszonych, mrożonych.
2. Warunki przechowania, np. w suchym i chłodnym miejscu.
3. Wartości odżywcze, kalorie, GDA z ang. Guideline Daily Amounts, czyli wskazane dzienne spożycie.
4. Skład produktu - podawany w sposób malejący, czyli od składnika, którego jest najwięcej, do takiego którego jest najmniej (patrz np. kakao „dla dzieci” – kakao czy cukier?).
5. Właściwą nazwę produktu: śmietankowe czy „prosto z natury” nie musi oznaczać masła.
Pamiętaj! Im krótsza lista składu produktu spożywczego, tym zdrowiej.
Zespół do spraw Promocji Zdrowia i Samorząd Uczniowski życzy przyjemnych oraz przede wszystkim zdrowych zakupów